ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

SHARE SHARE PRINT SEND
Fit_____________.jpg

 

‘’ Περισσότερη λογική έχει το σώμα σου από την μεγαλύτερή σου σοφία ’’ (Νίτσε)

 

Γενικά

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία προβλημάτων η οποία αγγίζει τόσο την ψυχική όσο και την σωματική σφαίρα της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν και ως εκ τούτου εκείνοι δεν μπορούν να βρουν ανακούφιση και υποφέρουν περιφερόμενοι από γιατρό σε γιατρό, μη βρίσκοντας κάποια επαρκή ιατρική εξήγηση για τα συμπτώματα που έχουν.

Το γεγονός ότι δεν  ανιχνεύεται ιατρική αιτία για την ύπαρξή τους δεν σημαίνει για κανένα λόγο ότι τα άτομα που υποφέρουν απλά φαντάζονται ότι πονούν ή ότι έχουν υπερβολική κούραση ή ότι νιώθουν εξαντλημένα. Το αντίθετο! Για την ακρίβεια, μέσω των ψυχοσωματικών προβλημάτων βρίσκουν μια δίοδο έκφρασης διάφορα προβλήματα ψυχολογικής φύσης με αποτέλεσμα να επωμίζεται το σώμα τον ρόλο του εκφραστή των ψυχικών δυσκολιών με την ελπίδα οι βαθύτερες δυσκολίες να βγουν στην επιφάνεια και να γίνει επεξεργασία τους.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα;

Τα ψυχοσωματικά προβλήματα είναι ποικίλα, και μπορεί να κυμαίνονται από γενικευμένους πόνους, κούραση κι εξάντληση έως και συμπτώματα σε διάφορα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

  • Πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος (κεφάλι, κοιλιά, θώρακας, πλάτη κ.α.)
  • Προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
  • Προβλήματα γαστροισοφαγικά
  • Προβλήματα καρδιοαναπνευστικά
  • ίλιγγοι

Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει ένας ψυχολόγος στην αντιμετώπισή τους;

Τα άτομα που πάσχουν από ψυχοσωματικά προβλήματα συχνά επισκέπτονται τον ψυχολόγο νιώθοντας μεγάλη απογοήτευση, κούραση και άγχος καθώς έως εκείνη την στιγμή έχουν επισκεφθεί διάφορους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και δεν έχουν βρει ανακούφιση. Τα άτομα αυτά συχνά νιώθουν άγχος, θλίψη ή και θυμό καθώς ακούν συχνά τη φράση: «έλα, δεν έχεις τίποτα, ψυχοσωματικά είναι!». Ο ψυχολόγος λοιπόν είναι εδώ για να διαχειριστεί μαζί με τον ασθενή αυτά ακριβώς τα δύσκολα συναισθήματα που προκύπτουν από αυτόν καθ’ εαυτόν τον μακρύ και επίπονο δρόμο  της σωματικής δυσφορίας χωρίς ανακούφιση και της αμφισβήτησης.

Επιπλέον, ο ψυχολόγος βρίσκεται εκεί ώστε σε συνεργασία με τον πάσχοντα να βοηθήσει στην μετάφραση του μηνύματος που το σώμα στέλνει, στην ανάδυση και επίλυση των ενδοψυχικών συγκρούσεων και στην τροποποίηση του τρόπου ζωής του ασθενή ώστε εκείνος να μπορέσει να διαχειριστεί το άγχος που και να ζήσει με τρόπο τέτοιο που να είναι περισσότερο ικανοποιητικός για τον ίδιο.

Διαβάστε περισσότερα: