ΑΓΧΩΔΕΙΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

SHARE SHARE PRINT SEND
Fit____________________.jpg

 

‘’Όταν ο σύμμαχος μετατρέπεται σε εχθρό…’’

 

Τι συμβαίνει στις αγχώδεις διαταραχές;

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν τον συνηθέστερο λόγω επίσκεψης σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας και από αυτές πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που λέμε καθημερινά: «έχω άγχος». Για την ακρίβεια στις διαταραχές αυτές, ο πολύ σημαντικός για την επιβίωσή μας μηχανισμός του άγχους,  ο οποίος ενεργοποιείται σε φυσιολογικές συνθήκες  κατά την εντόπιση μιας απειλής με σκοπό την αντιμετώπισή της, υπερλειτουργεί και ενεργοποιείται έντονα ακόμα κι όταν δεν υπάρχει αντίστοιχης έντασης απειλή. Έτσι το άτομο υποφέρει από τα συμπτώματα του άγχους σε ακατάλληλες περιστάσεις, σε υπερβολικό βαθμό και για μεγάλη χρονική διάρκεια, ακόμα κι όταν η «απειλή» δεν υπάρχει πια.

Ποιες είναι οι αγχώδεις διαταραχές

Σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο DSM- IV διαταραχές άγχους είναι οι εξής:

  • Διαταραχή πανικού
  • Αγοραφοβία
  • Κοινωνική φοβία
  • Διαταραχή γενικευμένου άγχους
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Τι τις προκαλεί;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση δεν είναι σαφής στην επιστημονική κοινότητα. Τα αιτία ωστόσο αναζητούνται τόσο στην βιολογική, όσο στην κοινωνική και την ψυχολογική σφαίρα της ανθρώπινης ύπαρξης με δεδομένο ότι ο άνθρωπος αποτελεί ένα πολυδιάστατο βιο-ψυχο-κοινωνικό ον.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Για την αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών είναι πολύ σημαντική η συμβολή της ψυχοθεραπείας, προκειμένου το άτομο να μάθει να διαχειρίζεται το άγχος του αλλά πρωτίστως να αναγνωρίσει τις αιτίες και τα μηνύματα που αυτό φέρνει και να τροποποιήσει με τέτοιο τρόπο τη ζωή του ώστε να είναι πιο ικανοποιητική γι αυτόν. Ο ρόλος ενός εξειδικευμένου ψυχοθεραπευτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε αυτήν την περίπτωση.

Στις περιπτώσεις εκείνες που τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα για το άτομο και το καθιστούν μη λειτουργικό στην καθημερινή του ζωή, η φαρμακοθεραπεία μπορεί  να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και συνδυαστικά με την ψυχοθεραπεία να δώσει την λύση. Για τον λόγο αυτό η συνδρομή ενός ψυχιάτρου θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική.

 

Διαβάστε περισσότερα: