ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

SHARE SHARE PRINT SEND
Fit__________________

Το πρώτο ραντεβού σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας όπως είναι ο ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους που θα ήθελαν να αναζητήσουν βοήθεια και συχνά τους γεμίζει άγχος καθώς είναι επενδεδυμένο με πολλές προσδοκίες αλλά και μύθους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πώς θα εξελιχθεί το πρώτο ραντεβού εξαρτάται εν πολλοίς από την προσέγγιση που ακολουθεί ο θεραπευτής. Αυτό όμως που δεν αλλάζει ανάλογα με την προσέγγιση, είναι η αναγνωριστική φύση του πρώτου ραντεβού και ο ανιχνευτικός χαρακτήρας που έχει. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο ραντεβού είναι ουσιαστικά μια συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του θεραπευτή και του –μελλοντικού- θεραπευόμενου.

Όσον αφορά την δική μου επαγγελματική πρακτική, κατά τη διάρκεια της μίας ώρας περίπου που διαρκεί το πρώτο ραντεβού γίνεται μια συζήτηση για την προσωπική πορεία του θεραπευόμενου και για τις δυσκολίες που συναντά στο παρόν του. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι με το που καθίσουν στην καρέκλα του ψυχολόγου θα πρέπει να αρχίσουν να λένε τα πάντα, να θυμηθούν λεπτομέρειες από την παιδική τους ηλικία και να αναφέρουν τραύματα και πληγές του παρελθόντος με σκοπό να βρεθούν και να καταγγελθούν οι υπεύθυνοι – συνήθως οι γονείς! Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο ψυχολόγος δεν είναι εξομολόγος και δεν χρειάζεται από την αρχή κιόλας να πείτε τα πάντα κι ούτε η συζήτηση θα κατευθυνθεί στα παιδικά σας χρόνια  υποχρεωτικά!

Η σχέση ψυχολόγου – θεραπευόμενου είναι μια σχέση που χτίζεται και στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, κάτι το οποίο κερδίζεται και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί βεβιασμένη συνθήκη. Κατά το πρώτο ραντεβού θα σας δώσω μια πρώτη εικόνα σχετικά με το πώς σας άκουσα και θα σας προτείνω πώς θα μπορούσαμε να δουλέψουμε μαζί τις δυσκολίες σας, θα σας προτείνω με άλλα λόγια αυτό που ονομάζεται θεραπευτικό συμβόλαιο. Είστε ελεύθεροι να με ρωτήσετε ό,τι θα θέλατε σχετικά με τις σπουδές μου, την ειδίκευση, την προσέγγιση και τον τρόπο δουλειάς μου.

Μετά το πρώτο ραντεβού δεν είναι απαραίτητο να κλειστεί το επόμενο και ο θεραπευόμενος παροτρύνεται να σκεφτεί τι αίσθηση του άφησε αυτό το πρώτο ραντεβού και η μεταξύ μας επικοινωνία.  Το πρώτο ραντεβού μπορεί να είναι και το τελευταίο για ανθρώπους που δεν θα ήθελαν κάτι παραπάνω από μια συμβουλευτική συνάντηση ή η αρχή ενός πολύ ενδιαφέροντος ταξιδιού αυτογνωσίας για εκείνους που έχουν αποφασίσει να προσφέρουν στον εαυτό τους το πολύτιμο δώρο της ψυχοθεραπείας!