ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

SHARE SHARE PRINT SEND
Fit___________________.jpg

Η λέξη αυτογνωσία κυρίως αλλά και η προσωπική ανάπτυξη, ανέκαθεν αποτελούσαν έννοιες ιδιαίτερα γοητευτικές για τους ανθρώπους και –γιατί όχι;-  στόχο ζωής για πολλούς. Με την επιθυμία της αυτογνωσίας, την επιθυμία δηλαδή για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να ερμηνεύσουμε τις πράξεις μας ασχολήθηκε πολύ τόσο η Φιλοσοφία όσο και η Ψυχολογία. Λίγο αργότερα έρχεται και η επιθυμία για προσωπική ανάπτυξη, για επίγνωση δηλαδή των προσωπικών και υπαρξιακών περιορισμών με σκοπό την αυτοβελτίωση και την αυτοπραγμάτωση. Με άλλα λόγια

 

οι συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας, στόχο έχουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε ανθρώπου στο έπακρο, σε συνδυασμό με την απαλοιφή των περιορισμών και των εμποδίων που ασυνείδητα δημιουργούνται, προκειμένου να αντληθεί η μέγιστη δυνατή ικανοποίησης από τη ζωή του.

 

Κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργείται αυτή η ανάγκη για περεταίρω γνωριμία με τον εαυτό μας;

Κάποιες φορές, οι άνθρωποι που επισκέπτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας αφού απαλλαγούν, με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας, από τα συμπτώματα που κάποτε τους έκαναν να ταλαιπωρούνται και να μην χαίρονται τη ζωή τους, αποφασίζουν να συνεχίζουν το ταξίδι στον εσωτερικό τους κόσμο, αυτή τη φορά με στόχο την ανάπτυξη του δυναμικού τους και όχι την απαλλαγή από κάποιο σύμπτωμα.

Άλλες πάλι φορές, άνθρωποι που δεν έχουν κάποια σημαντική δυσκολία στη ζωή τους αλλά ούτε και κάποιο σύμπτωμα που να τους κάνει να δυσλειτουργούν στην καθημερινότητά τους  μπορεί να αναρωτηθούν για τον εαυτό τους, την πορεία τους μέσα στα χρόνια και τις δυνατότητες ανάπτυξης που έχουν ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και στην πλήρη ανάπτυξη του δυναμικού τους. Ή πάλι μπορεί να έχουν συχνά την αίσθηση ότι δεν είναι οι κύριοι της ζωής τους αλλά σαν να καθοδηγούνται από έναν αυτόματο πιλότο που έχει καθοριστεί πριν από αυτούς γι αυτούς!

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι συνεδρίες με έναν εξειδικευμένο ψυχοθεραπευτή μπορούν να αποτελέσουν το μαγικό κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα σ’ έναν βαθύτερο και πιο γοητευτικό εαυτό που δημιουργεί τις εξελίξεις και δεν τις περιμένει!