ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΣ: "ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΤΑΧΥΠΑΛΜΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ"

SHARE SHARE PRINT SEND

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Μετα τις πανελληνιες δουλευα λογω οικονομικων δυσκολιων και για να μπορεσω να σπουδασω. Όλοι οι φιλοι εβγαιναν και πηγαν διακοπες. Καταβαθος με πειραζε αλλα δν ελεγα κατι.οταν τελειωσα απο τη μια δουλεια ξαναδουλεψα στην πολη που περασα ωστοσο με πηγε πολυ πισω, δυσκολευτηκα να προσαρμοστω και να κανω φιλους και η σχολη δν πηγε καλα. Απετυχα και στις 2 εξεταστικες.η ψυχολογια μου ηταν χαλια. Ένιωθα αχρηστη και κουρασμενη δν ειχα χρονο να ασχοληθω με τον εαυτο μου.γνωρισα ομως ενα παιδι τον συντροφο μου που μου σταθηκε πολυ και με βοηθησε. Το φετινό καλοκαιρι αν και πηγα διακοπες δεν ξεκουραστηκα και ειχα συνεχως νευρα. Όταν γυρισα στο πατρικο μου κουβαλωντας τις αποτυχιες της εξεταστικης επρεπε να αρχισω διαβασμα.Όλο τον αυγουστο ξυπνουσα με ταχυκαρδιες ειχα υπερενταση και συνεχως κακες σκεψεις του τυπου ενιωθα αχρηστη και χοντρη,ενιωθα κατωτερη απο τον συντροφο μου επειδη ειχα περισσοτερες σεξουαλικες εμπειριες νομιζα οτι εχω κολλησει κατι εκανα ολους τους ελεγχους τεστ παπ ακομη και για hiv σε και ηταν ολα καθαρα.ομως εγω δεν καθησυχαστηκα νομιζα οτι καποιο αποτελεσμα ειναι λαθος και μου εγινε εμμονη ιδεα.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αγαπητή φίλη ευχαριστούμε για την ερώτηση.

Καταρχήν να σας συγχαρώ για την επιτυχία σας στις πανελλήνιες και για την υπευθυνότητα που δείχνετε στο να υπερασπίζεστε αυτή σας την επιλογή παρα τις οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Είναι πολύ σημαντικό που δεν εγαταλείπετε την προσπάθεια και που απολαμβάνετε τη στήριξη του συντρόφου σας σε αυτό. Είναι πολύ φυσιολογικό που σας πείραζε η ανέμελη ζωή που έκαναν οι φίλοι σας γιατί αυτό δείχνει ότι είστε μια φυσιολογική νέα κοπέλα με όρεξη για ζωή και εμπειρίες! Εντούτοις είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε στον εαυτό σας τον αγώνα που έκανε για να συνδυάσει τις σπουδές και τη δουλειά και να καταλάβαιτε ότι αυτό είναι για να καμαρώνετε και όχι για να αισθάνεστε άσχημα ή αδικημένη. Μια τέτοια αλλαγή στη σκέψη θα σας βοηθήσει να δείτε ότι η ζωή σας είναι ένα σύνολο από πράγματα και δεν εξαντλείται μόνο στις χαλαρές στιγμές. Οι υπερβολικές προσδοκίες που είχατε από τις φετινές διακοπές ίσως είναι η αιτία που δεν τις ευχαριστηθήκατε όσο θα θέλατε.

Είναι συχνό φαινόμενο ο πρώτος χρόνος των σπουδών να μην είναι ιδιαίτερα πετυχημένος λόγω του ότι αποτελεί μια πολύ σημαντική μετάβαση από μια φάση της ζωής σε μία άλλη και χρειάζεται σημαντικός χρόνος προσαρμογής. Πόσο μάλλον για εσάς που αλλάξατε τόπο διαμονής και χρειάστηκε να αναπτύξετε πολλές νέες ικανότητες, να βρείτε δουλειά και να προσπαθήσετε να εγκλιματιστείτε. Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας και δώστε του τον απαραίτητο χρόνο. Μπορεί να χάθηκε μια μικρή μάχη αλλά δεν χάθηκε και ο πόλεμος!

Οι αρνητικές σκέψεις που αναφέρετε πιθανά αντικατοπτρίζουν τη σύγκρουση που γίνεται μέσα σας ανάμεσα στις επιθυμίες που έχετε και τους περιορισμούς που βιώνετε -ή θεωρείτε ότι βιώνετε. Αναγνωρίστε τις επιθυμίες σας, υπερασπιστείτε τις, και προσπαθείστε να δείτε λιγο πιο φιλικά τον εαυτό σας, το παρελθόν και τις εμπειρίες σας που σίγουρα κάπου θα αποδειχθούν χρήσιμες.

Ευχομαι καλή συνέχεια στη νέα σας ζωή και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να κάνετε αυτή την κουβέντα με κάποιο ειδικό αν νιώσετε ότι η κατάσταση σας ξεπερνά!

* Η ερώτηση απαντήθηκε από εμένα στο ιατρικό portal iatronet.gr